Co wzmacnia witamina B?

Co wzmacnia witamina B?

Co wzmacnia witamina B? Każda zdrowa dieta powinna uzupełniać zapotrzebowanie na witaminy. Są to związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich różnorodność jest bardzo duża. Doskonale ilustrują to witaminy z grupy B, gdyż okazuje się, że istnieje aż 8 rodzajów witamin z grupy B. Każdy z nich pełni swoją niezwykle ważną rolę.

Tiamina – pierwsza witamina

Witamina B1 lub tiamina była pierwszą na świecie wyizolowaną witaminą. Uczynił to w 1911 roku Kazimierz Funk. Polacy są uważani za ojców nauki o witaminach. To on też wymyślił nazwę „witamina”. Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie. Tiamina odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych na poziomie komórkowym. Między innymi bierze udział w organizowaniu oddychania. Pełni rolę enzymu biorącego udział w przemianie węglowodanów (cukrów). Enzymy to białka umożliwiające zachodzenie procesów biochemicznych w komórkach każdego żywego organizmu. Dodatkowo tiamina stymuluje działanie acetylocholiny. Jest neuroprzekaźnikiem (mediatorem) w synapsach nerwowo-mięśniowych. Odpowiada więc za stymulację mięśni szkieletowych, ale także za rozszerzanie naczyń krwionośnych, zwiększanie perystaltyki jelit i zwalnianie akcji serca. Niedobór witaminy B1 może prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i może prowadzić do depresji. Jeśli niedobór tiaminy jest wysoki, może rozwinąć się beri-beri. Spożywanie alkoholu może prowadzić do niedoboru witaminy B1.

Kwas foliowy a kobiety w ciąży

Kwas foliowy to witamina B9. Występuje również pod nazwą folacyna. Witamina ta jest wytwarzana przez naturalną florę jelitową organizmu. Witamina ta odgrywa kluczową rolę w zamykaniu cewy nerwowej rozwijającego się płodu. Prenatalny niedobór tej witaminy może spowodować rozszczep kręgosłupa u płodu. Wada ta pojawia się zwykle około 3 tygodnia ciąży, kiedy kobieta zwykle nie wie, że jest w ciąży. Ze względu na niezwykle poważne konsekwencje niedoboru kwasu foliowego kobietom w wieku rozrodczym zaleca się suplementację tej witaminy. Naturalnymi źródłami witaminy B9 są warzywa liściaste, takie jak szpinak i sałata, a także brokuły, kalafior, soja i awokado.

Kobalamina – zwalcza anemię

Co wzmacnia witamina B?
Co wzmacnia witamina B?

Witamina B12 nazywana jest kobalaminą. Dzieje się tak dlatego, że związek zawiera w swojej strukturze atomy kobaltu. Ta witamina bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, czerwonych krwinek (głównych komórkowych składników krwi). U ssaków krwinki czerwone są odpowiedzialne za transport gazów oddechowych (tlen i dwutlenek węgla) w organizmie. Ponadto kobalamina bierze udział w tworzeniu osłonek mielinowych. Chroni komórki nerwowe. Witamina B12 odgrywa również rolę w syntezie kwasów nukleinowych, przede wszystkim kwasu dezoksyrybonukleinowego – DNA. DNA to materiał genetyczny, który zawiera formułę wszystkich białek w naszym ciele. U osób na diecie wegańskiej może wystąpić niedobór kobalaminy. Ludzka flora jelitowa wytwarza witaminę B12, ale dzieje się to w jelicie grubym. Jest to jeden z ostatnich odcinków układu pokarmowego, w którym produkowane witaminy nie są już wchłaniane przez organizm, lecz wydalane z kałem. Źródłem witaminy B12 są produkty mięsne, ryby, jaja czy grzyby.

Biotyna – nie tylko dla skóry i paznokci

Biotyna, znana również jako witamina H, jest witaminą B (B7), powszechnie występującą w reklamach telewizyjnych. W rzeczywistości odgrywa ważną rolę w normalnym funkcjonowaniu włosów, skóry i paznokci, ale ma szerszy zakres. Ta witamina wspomaga pracę tarczycy. Tarczyca to gruczoł ważący około 40 gramów, znajdujący się w szyi tchawicy. Odpowiada za wydzielanie tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), które są niezwykle ważnymi hormonami. Ponadto biotyna współpracuje z witaminą K, biorąc udział w wytwarzaniu protrombiny. Białko to bierze udział w krzepnięciu krwi. Źródłami witaminy B7 są wątroba, orzechy, grzyby, pomidory, marchew i oczywiście szpinak.

Witamina B6

Witamina B6 lub pirydoksyna pełni wiele różnych funkcji w organizmie. Bierze udział m.in. w tworzeniu hemoglobiny (wypełniającej czerwone krwinki), hormonów, prostaglandyn. Ponadto pirydoksyna ogranicza wydalanie nadmiaru szczawianu z moczem, zapobiegając tym samym powstawaniu kamieni nerkowych. Niedobór tej witaminy może prowadzić do bezsenności, apatii i depresji. Występuje również zwiększona podatność na infekcje i zwiększone ryzyko miażdżycy. Miażdżyca tętnic jest bardzo poważną chorobą, która rozwija się u coraz większej liczby osób. Polega na odkładaniu się zwapniałych blaszek miażdżycowych na ścianach tętnic. Z biegiem czasu ich wzrost może spowodować zamknięcie światła tętnicy i zablokowanie przepływu krwi. Zawał serca występuje, gdy dzieje się to w naczyniu krwionośnym serca, takim jak prawa lub lewa tętnica wieńcowa i jej odgałęzienia. Witamina B6 znajduje się w mięsie, rybach, ziemniakach, bananach i owocach cytrusowych. Inne witaminy z grupy B to ryboflawina (B2), witamina PP (B3) i kwas pantotenowy (B5). Zdrowa dieta jest niezbędna do zapobiegania wielu chorobom. Warto więc zgłębić swoją wiedzę żywieniową, a następnie wprowadzić do swojego życia dobre nawyki.