Jaki miód na odporność

Jaki miód na odporność

Jaki miód na odporność – każdy z nas powinien na co dzień troszczyć się o skuteczne działanie układu immunologicznego. Po to, by rzadziej chorować i wydawać zdecydowanie mniej pieniędzy. Na lekarzy i przepisywane przez nich medykamenty, które mają niestety sporo skutków ubocznych. Jednym z polecanych rozwiązań jest spożywanie naturalnych miodów. Szczególnie tych lipowych. Dlaczego?

Jak powstaje miód lipowy?

Wiele osób uznaje, że to najlepszy rodzaj produktów tego typu. A to ważna kwestia. W końcu na rynku jest bardzo dużo opcji. Z czego biorą się tak przychylne recenzje w stosunku do miodu lipowego? Na pewno dla wielu osób bardzo duże znaczenie mają właściwości prozdrowotne. Jest ich natomiast sporo. Dodatkowo miód lipowy rewelacyjnie smakuje i pachnie. Aromatyczna woń aż zachęca do jego spożywania! Te wszystkie walory są możliwe, aczkolwiek wcześniej musi zajść kilka procesów. Jak powstaje zatem miód lipowy? Jak sama nazwa wskazuje, chodzi o nektar z lipy. To drzewo kwitnie latem. Mniej więcej na przełomie czerwca oraz lipca. Kwiaty lipy przyciągają pszczoły. Zadaniem owadów jest zbieranie nektaru i zapylanie roślin. Pszczoły przy okazji wzbogacają produkty w naturalne enzymy. Jest to ważne, ponieważ potem miody https://mojemiody.pl/ mają jeszcze więcej leczniczych właściwości. Co dzieje się dalej? Pszczoły wracają do ula. Następnie umieszczają nektar w plastrze. Co ważne, ten element jest później wielokrotnie przenoszony z komórki do komórki. Wszystko po to, aby właściwie dojrzał. Warto dodać, że z tak powstającego właśnie miodu zaczyna odparowywać woda. Z kolei na cukry złożone zaczynają działać coraz intensywniej enzymy. To powoduje, że te substancje rozkładają się na cukry proste. Gdy miód jest gotowy, pszczoły zalepiają komórkę plastra przy pomocy wosku. Potem swoje zadanie do wykonania mają pszczelarze. Chodzi tutaj o wyciągnięcie całych plastrów miodu i o usunięcie wosku. Przed ekspertami od tego zagadnienia jeszcze dwa zadania. Plastry powinny być umieszczone w specjalnej wirówce. Dzięki temu zostanie wydobyta cała esencja, jeśli chodzi o główny produkt, czyli miód. W dalszej kolejności następuje odfiltrowanie zanieczyszczeń. Taki miód lipowy można później swobodnie przelewać do słoików, jeść lub sprzedawać.

Jaki miód na odporność
Jaki miód na odporność

Najważniejsze właściwości miodu lipowego

Osoby, które zdecydują się kupić miód lipowy, szybko zauważą, że to była znakomita decyzja! Chociażby dlatego, że smak jest rewelacyjny. Tak samo, jak zapach. Jeśli ktoś zwróci na to uwagę, to wyczuje aromaty lipowe. A to prawdziwa uczta, gdyż kwiaty tego drzewa liściastego pięknie pachną! Jaka jest konsystencja? Niektórzy eksperci zauważają, że przypomina ona w pewnym zakresie olej rycynowy. Przed krystalizacją miód lipowy ma jasny kolor. Z kolei po zajściu tego procesu fizycznego (naturalnego i zarazem bezpiecznego) barwa zmienia się na jasnokremową. Wiele osób pewnie teraz zastanawia się, z czego składa się miód lipowy… Zawiera on cukry w postaci glukozy i fruktozy. Nie brakuje także flawonoidów, garbników i enzymów, które są zapewniane przez pracowite pszczoły. Dobrze przygotowany miód lipowy jest źródłem wielu witamin. Przede wszystkim tych z grupy B. W składzie jest także sporo potasu, magnezu, chloru i manganu. Czym cechuje się miód lipowy? Niewątpliwie ma on wiele właściwości prozdrowotnych. Świetnie działa m.in. na układ odpornościowy. Eksperci zalecają zaś podejmowanie tutaj odpowiednich kroków. Szczególnie teraz. W okresie jesienno-zimowym nie brakuje zachorowań na grypę, czy przeziębienie. Można tego uniknąć. Warto zatem regularnie stosować zdrowy i pozbawiony skutków ubocznych miód lipowy. Oczywiście, takie naturalne produkty (trzymaj się z daleka od opcji sztucznych) są także rekomendowane w trakcie przechodzenia grypy, czy przeziębienia. Mają bowiem m.in. właściwości antybakteryjne. Poza tym pomagają na bóle gardła i głowy. W czasie grypy nierzadko nie brakuje dużej gorączki (w przypadku przeziębień zazwyczaj ona nie występuje). Nie musisz koniecznie stosować medykamentów z apteki. Zazwyczaj są one skuteczne. To fakt. Druga strona medalu jest jednak taka, że te produkty dodatkowo posiadają rozmaite skutki uboczne. A porządnie wykonany miód lipowy to naturalny lek. Przy jego pomocy można szybko i efektywnie „zbić” temperaturę. Co jeszcze jest ważne? Dobrej jakości miód lipowy ma właściwości napotne. Tak samo, jak wykrztuśne. Jeśli zatem np. Twoja pociecha ma kaszel i zalegającą flegmę, to szczególnie warto zastanowić się nad tym naturalnym produktem.

Jak w praktyce stosować miód lipowy?

W teorii nie ma tutaj nic skomplikowanego. W praktyce… mało kto odpowiednio stosuje miód lipowy. Często jest tak, że dodajemy go do przegotowanej wody lub herbaty. Np. zamiast cukru. Ogólnie jest to zdrowa zamiana. Nie powinno się jednak dodawać miodu lipowego do gorących napojów. Wszystko dlatego, że cenne walory są eliminowane już w temperaturze powyżej 60°C. A to często powielany błąd. Co ciekawe, eksperci zasadniczo zalecają, by wziąć miód na łyżeczkę i dać go pod język. Warto poczekać chwilkę, aby w jak największym stopniu skorzystać z cennych składników zawartych w tym produkcie.

Moje Miody – miód z pasieki
Strzeczona 33A
77-310 Strzeczona
888242879
www.mojemiody.pl